Hvordan kan du se, hvilket år en champagne er?

Du kan bestemme året for en champagne, også kendt som dens årgang, ved at se på etiketten på flasken. Champagne-årgange er typisk trykt på etiketten og angiver det år, hvor druerne, der blev brugt til at fremstille champagnen, blev høstet. Sådan fortolker du årgangen på en champagneflaske:

Charlier et fils, Special Club 2008

  1. Kig efter året: På champagneflaskens etiket bør du se et årstal tydeligt vist. Dette er årgangsåret og repræsenterer året, hvor druerne blev høstet. For eksempel, hvis etiketten viser "2009", betyder det, at druerne, der blev brugt i champagnen, blev høstet i år 2009.

  2. Champagnestile: I nogle år kan vejrforholdene i vækstsæsonen være særligt gunstige, hvilket fører til druer af høj kvalitet og fremragende champagne. Disse ekstraordinære år er ofte erklæret som "vintage" år, og champagnen fremstillet af disse druer er mærket med det specifikke år. Det er dog ikke hvert år, der erklæres for et årgangsår. I mindre optimale år kan champagneproducenter vælge at skabe en non-vintage (NV) blanding, som er en blanding af vine fra forskellige år.

  3. Non-Vintage (NV) Champagner: Hvis du ikke kan se et bestemt årstal på etiketten, betyder det, at champagnen er non-vintage (NV). Ikke-vintage champagner er blandinger af vine fra flere år, omhyggeligt udformet af producenten for at opretholde en ensartet husstil. NV-champagner er typisk mere tilgængelige prismæssigt og er ofte en blanding af forskellige druesorter og årgange.

  4. Prestige Cuvees: Nogle champagnehuse producerer også prestige-cuvéer, som er deres mest exceptionelle og førsteklasses tilbud. Disse kan også have et årgangsår, men de laves ofte kun i de bedste år og af de fineste druer.

  5. Laldringspotentiale: Husk, at årgangschampagner, især dem fra fremragende år, har en tendens til at have større ældningspotentiale sammenlignet med ikke-vintage. De kan udvikle mere komplekse smage og egenskaber, efterhånden som de modnes over tid.

Når du køber eller vælger en champagne, skal du være opmærksom på årgangen, hvis en sådan er angivet på etiketten. Det kan give dig indsigt i champagnens potentielle kvalitet og lagringspotentiale. Husk dog, at champagnens faktiske smag og kvalitet også vil være påvirket af det specifikke champagnehuss produktionsmetoder og ekspertise.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar